Småbørn har brug for at blive stimuleret. Det er noget, de fleste godt ved, men det er ikke altid nemt at finde ud af, lige præcis hvordan man skal gøre det. Måske I har fået et par gode råd med på vejen af sundhedsplejersken, eller også er det noget, I er kommet til at snakke om i mødregruppen? Man kan støde på idéer, lege og diverse babyudstyr mange steder, og selvom det ikke er sikkert, det hele er noget, man føler, man kan bruge, så kan der sagtens være gode ting iblandt, der kan vise sig at være noget, dit barn har rigtig godt af.

I hele barnets opvækst er udviklingen noget, der vil blive kigget meget på, og man vil altid tjekke, at man udvikler sig, som man skal. Det er ikke noget, man behøver føre logbog over eller administrere fra dag til dag, men et halvt øje på, at barnet nogenlunde følger samme kurve som de andre i dagplejen, vuggestuen eller børnehaven er altid en god ting.

En af de ting, du kan få fat i, der kan hjælpe med at stimulere den lille, er et aktivitetstæppe. Et aktivitetstæppe placeres på gulvet og lader barnet underholde sig selv. Der er enormt mange spændende ting, man kan prøve på et aktivitetstæppe, der blandt andet er lavet således, at underlaget måske føles blødt eller bevægeligt, har en indbygget uro eller kan spille musik, så barnet får en masse forskellige inputs, det kan reagere på.

aktivitetstæppe

Børn og sanser

I barnets første leveår vil dets sanser udvikle sig massivt. Her er ikke kun tale om den sædvanlige og kendte høre-, syns- og følesans men i høj grad også blandt andet den taktile sans, der handler om, hvor godt barnet kan mærke underlaget under sig. Når vi går og holder balancen, er det begrænset, hvor stor en overflade, der egentlig rører jorden i form af vores fødder, men når man ligger ned på et aktivitetstæppe, vil en stor del af kroppen røre ved underlaget, og dermed bliver inputtet fra den taktile sans også meget større. Det er en sans, man bruger hele tiden hver eneste dag, uden man egentlig er specielt opmærksom på den.

Desuden har vi vores rumsans, der giver os en fornemmelse af, hvor i et givent rum, vi befinder os, og det gør os i stand til at styre vores bevægelser med vores arme og ben, så de gør, som vi gerne vil have dem til. Det er noget af det, småbørn blandt andet øver sig på, når de ligger på ryggen og rækker ud efter en uro, der hænger over dem.

Der findes mange forskellige aktivitetstæpper, men I kan garanteret finde noget, I alle bliver glade for. Det er også en nem måde at underholde barnet på, og det kan for eksempel ligge der, mens du står med madlavningen, så du kan nøjes med at holde et øje på det og ikke aktivt stå ved siden af hele tiden.